Historia Przygoda Pasja... Odkrycia i poszukiwania

Treasure hunting, metal detectors, history...




Teraz jest czwartek, 9 kwietnia 2020, 12:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 21:04 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Stałem się od niedawna posiadaczem niemieckiego agregatu prądotwórczego. Stan urządzenia jest adekwatny do prawie 70 lat na powietrzu. Brak zbiornika paliwa, wydechu, połowy sanek i paru detali. Ogólnie jednak urządzenie jest dość kompletne. Jako, że jestem mechanikiem i miłośnikiem starej techniki, to postanowiłem sobie, że go uruchomię. Pracy jest bardzo dużo, więc zakładam nowy wątek i będę dzielił się z Wami postępem prac. Na początek foto stanu wyjściowego i jednocześnie apel o wszelkie informacje co do agregatu. Może ktoś ma jakieś zdjęcia, linki. A może ktoś ma taki sam.. Ja nic nie mogę znaleźć niestety, kodu producenta tez nie rozszyfrowałem: qbl. Jedyne foto jakie znalazłem, to właśnie na naszym forum ze skansenu z okolic Szczuczyna bodajże. Niestety mam trochę za daleko, aby w najbliższej przyszłości tam sie wybrać..


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zarejestruj się


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 21:57 
Offline
podpułkownik
podpułkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 lipca 2009, 13:18
Posty: 837
Lokalizacja: Mazowsze
Załącznik:
BHW-WG-3000,6c24ef71.jpg
Wyszukiwarka pokazała coś takiego na stronie http://www.mascus.com/Grounds-Care/Used ... phpfo.html


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zarejestruj się


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2012, 22:15 
Offline
podpułkownik
podpułkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 lipca 2009, 13:18
Posty: 837
Lokalizacja: Mazowsze
I tu będą kolejne zdjęcia http://home.arcor.de/motorenbau/herstel ... reuer.html wyszło to z poprzedniego linku. Na tabliczce jest nazwa producenta- Breuer gaźnik-Solex. Zdjęcia oczywiście z powyższego linku(a?)
Załącznik:
aggregat2.jpg
Załącznik:
aggregat.jpg


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zarejestruj się


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2012, 01:04 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Dzięki wielkie!!! Oba agregaty są troszkę inne niż mój, ale trop jest dobry. Jeszcze raz dzięki!!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 00:10 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
No i jedziemy dalej. Agregat po rozbiórce praktycznie całkowitej. 95% śrub odkręciło się bez problemów i nadaje się do ponownego zakręcenia. Stan silnika wewnątrz oceniam na dobry. Wał korbowy, łożyska, wałek rozrządu, pompa oleju praktycznie bez luzów i zużycia. Po umyciu nadają się do montażu bez ingerencji. Tłoki co ciekawe maja nadwymiar, więc silnik był już remontowany w epoce. Pierścienie tłokowe nie maja luzu i będą dalej spełniać swoją funkcję. Problem jest z zaworami, bo stanęły w prowadnicach, ale juz są w specjalistycznym zakładzie i jest to regenerowane.
Kolejny problem jest z iskrownikiem, bo jest przerwa na uzwojeniu wtórnym. Jako, że jest problem ze specjalistami z tego zakresu, to podejmę się sam przewinięcia tego ustrojstwa.
Gaźnik, oprócz dziurawego pływaka, jest w stanie bdb i nie będzie z nim problemów.
Generator wygląda na dobry i stan uzwojeń wirnika i stojana daje nadzieje na uruchomienie. Uszkodzona jest jedynie nastawnica prądu wzbudzenia wirnika, ale będę próbował to jakoś regenerować.
Ciekawostką jest mnogość firm produkujących podzespoły i to, że większość z nich doskonale znam z produktów współczesnych.
Łożyska SKF i STEYR, tłoki MAHLE, iskrownik i świece BOSCH, odlewy BMW, żarówki OSRAM, elektryka AEG, śruby VERBUS, gaźnik SOLEX i wiele podobnych. Wiem już też skąd się wzięła funkcjonująca nazwa simmering :D . Na dziś kilka foto. Reszta na bieżąco.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zarejestruj się


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 07:56 
Offline
Rotmistrz fortyfikator
Rotmistrz fortyfikator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 25 stycznia 2012, 12:18
Posty: 2266
Lokalizacja: Galicja
yukon napisał(a):
fajny temat,dawaj dalej,to cos jak restauracja starego motocykla :)



Dokładnie tak . Najlepszy jest momęt jak on odpali ,z ciekawością będę śledził postęp prac :D

_________________
Projekt 8813
Bunkerites of Poland
Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 18:32 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Stary motocykl też posiadam i czeka na dopieszczenie. W miarę na bieżąco będę dzielił się postępami.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 19:10 
Offline
kapral
kapral

Dołączył(a): poniedziałek, 30 stycznia 2012, 20:51
Posty: 65
Cześć Grzesiu.

Cieszy mnie że jednak zdecydowałeś się pokazać agregat i etap prac związanych z jego odbudową.

ps. napal sobie w kozie w tym swoim garażu bo zimno jak choroba.

dawaj foty i powodzenia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 19:50 
Offline
st. sierżant
st. sierżant

Dołączył(a): wtorek, 31 lipca 2007, 10:06
Posty: 243
Niejaki Niemiec Simmer wynalazł uszczelniący pierścień ze skóry= pierścień Simmera, czyli simmerring


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2012, 21:07 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Stan na dzień dzisiejszy. Wszystko się leciutko obraca, brak luzów. Kartery po trawieniu, reszta po myciu. Aż miło tym pokręcić i patrzeć, jak wraca do życia.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zarejestruj się


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 12:17 
Offline
chorąży
chorąży

Dołączył(a): niedziela, 13 marca 2011, 15:44
Posty: 286
Lokalizacja: Sędziszów
sprzęt: all, jabel, 1/2 eldo
system: 7
województwo: świętokrzyskie
Co do przewijania prądnicy, wyszukaj w necie informacji o prądnicach wolnoobrotowych, chyba że ta jest połączona jakąs przekładnią zwiększającą obroty.
A Patent numer dwa to nie rozwijanie tylko luzowanie i lakierowanie przepalonych uzwojeń po ponownym połączeniu jeśli jest wystarczająco dużo zapasowego miejsca.
Mam przedwojenny silnik po takiej naprawie:D

_________________
Kopanie kopaniem ale snuff też dobry :)
wykonam na zamówienie wykrywacz ramowy o niemalże dowolnych rozmiarach.
Gerber 2-> Jabel-> All 1-> f555-> Jabel-> Eldorado-> Jabel oraz ALL->Eldorado+Rama


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 17:30 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Ja mam do przewinięcia iskrownik, a to inna bajka. Drut jest bardzo cienki i skorodowany. Niestety trzeba go nawijać od nowa i innego wyjścia nie ma, ale dzięki za radę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2012, 18:28 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Stan na dziś. Tłoki po wytrawieniu, wyczyszczeniu pierścieni i zamontowaniu na miejsce. Koło zamachowe na miejscu, ale nie mam foto. Cylindry po frezowaniu gniazd zaworowych czekaja też już na montaż.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zarejestruj się


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: środa, 22 lutego 2012, 20:53 
Offline
porucznik
porucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 lutego 2007, 01:01
Posty: 533
Lokalizacja: Prawie egersdorf.
Dobrze ja tam widzę w stojanie selenowe prostowniki? Jeśli tak to przed uruchomieniem sprawdź czy działają one prawidłowo bo to jednak dosyć delikatne było.

_________________
Nie kopie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: środa, 22 lutego 2012, 22:10 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Dobrze widzisz. Na pierwszy ogień idzie silnik do uruchomienia. Generator później i tu zlecę sprawdzenie komuś chyba..
Prace postępują i następna relacja wkrótce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2012, 08:55 
Offline
porucznik
porucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 lutego 2007, 01:01
Posty: 533
Lokalizacja: Prawie egersdorf.
Z tego co widzę to raczej problemu z uruchomieniem mieć nie będziesz :)
Ps. Jaką pojemność ma ten silnik? Bo chyba niezbyt dużą skoro zabierak od korby (czy jak się to nazywa) jest na wałku rozrządu.

_________________
Nie kopie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2012, 17:41 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Pojemność 820ccm, więc raczej spora. Problemów jest dużo, ale jakoś je rozwiązuję.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2012, 19:50 
Offline
porucznik
porucznik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 stycznia 2010, 17:20
Posty: 488
Lokalizacja: Kraków/Proszowice
sprzęt: Solaris
województwo: Małopolskie
Kolego dużo zdjęć potem zrobisz świetny filmik z prac renowacyjnych krok po kroku. Taki filmik i zdjęcia to super pamiątka jak i pomoc dla innych.

_________________
Stellung A2 Proszowice - fb - Bojowe Schrony Proszowice


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 21:36 
Offline
wachmistrz
wachmistrz

Dołączył(a): środa, 26 grudnia 2007, 16:47
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Temat trochę przycichł, ale prace w toku. Największy problem jak dotychczas, to iskrownik. Okazuje się, że nie ma u nas fachowców potrafiących przewinąć wirnik. Chcąc, nie chcąc musiałem się zabrać za to sam. Jako, że posiadam tokarkę, to z równym nawinięciem nie było problemów. Trochę teorii i matematyki na temat działania, dobranie odpowiedniej grubości drutu i oporności uzwojeń wyszły jak trzeba. Problem był z rozebraniem wirnika, bo na błędy z racji braku części zamiennych nie mogłem sobie pozwolić. Dotaczałem uchwyty i po milimetrze poszedł na prasie bez strat. Dziś prowizorycznie zmontowałem to do kupy i po lekkim zakręceniu daje iskrę jak trzeba. I to na oryginalnych świecach!! Radość bezcenna.

Na foto puzzle iskrownika, wirnik i przerywacz złożony.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zarejestruj się


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Agregat prądotwórczy
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 22:00 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 marca 2005, 18:38
Posty: 6063
Lokalizacja: LUBLIN
system: Ubuntu 10.04
A reszta jak ?

_________________
"Śmierć żołnierza jest święta,łamie bowiem nakaz nienawiści .Przyjaciel i wróg już wolni od ran są warci tej samej miłości i chwały "


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL